
Electromotorul mașinii: cum funcționează și când trebuie înlocuit
- pe March 03, 2022
- Categorii: Autorolla
Automobilul este un element esențial pentru societatea modernă în care trăim. Foarte multe persoane dețin cel puțin o mașină, care le este de un real folos pentru îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Însă, pentru oricine, sunt inevitabile momentele în care apare o defecțiune sau autoturismul pur și simplu nu pornește. Ei bine, chiar dacă acest lucru poate avea numeroase cauze, cea mai des întâlnită problemă la pornire este legată de electromotorul mașinii. Iată ce trebuie să știi despre modul de funcționare al acestei componente esențiale și când este necesară înlocuirea sa:
Ce este un electromotor
Electromotorul este un dispozitiv electromecanic ce transformă energia electrică în energie mecanică, cu ajutorul undelor electromagnetice. Denumit și demaror, acesta se folosește pentru punerea în funcțiune a unui motor, care funcționează independent, dar nu are capacitatea de a porni singur. În trecut, mașinile erau pornite prin rotirea unei manivele, apoi au fost utilizate demaroare pneumatice, cu arc, hidraulice sau prin inerție, precum și demaroare cu cartușe pirotehnice.
Încă de la începutul secolului trecut, companiile din domeniul subansamblelor s-au preocupat să găsească o soluție a acestei probleme. Electromotorul sau demarorul electric reprezintă variata optimă la care au ajuns pentru pornirea motoarelor pe benzină și diesel. Practic, asigură turația minimă necesară de care are nevoie motorul termic pentru a porni.
Fixat pe corpul motorului, în apropierea volantei, electromotorul antrenează motorul cu combustie internă și stabilește pornirea de pe loc. Dimensiunea sa este direct proporțională cu cea a motorului, puterea bateriei auto și consumul de energie electrică. Mai exact, electromotorul este un motor electric de curent continuu, alimentat la bateria autovehiculului, de aici și termenul de demaror, respectiv starter în limba engleză.
Din ce este alcătuit un electromotor
În general, sistemul complet de pornire al unui motor termic include electromotor, angrenaj cu roți dințate, modul electronic de control și cablaj. Electromotorul este compus dintr-un motor electric de curent continuu și un sistem de cuplare. Așadar, aparatul electromecanic are o parte fixă și una mobilă, adică un stator și un rotor. Pe lângă acestea, se mai găsesc și alte elemente mai mici, care formează un ansamblu. Componentele electromotorului sunt următoarele:
- Stator – componenta fixă a demarorului;
- Rotor – piesa mobilă din circuitul electromotorului care, împreună cu statorul, sunt acționate de un curent electric și generează câmpul energetic ce pornește motorul;
- Perii colectoare – sunt cunoscute și sub numele de cărbuni ai electromotorului și au rolul de a asigura și transmite curentul electric către stator și rotor;
- Bucșe – amortizează energia transmisă și stabilizează electromotorul;
- Ambreiaj – contribuie la menținerea unei turații regulate a demarorului;
- Solenoid – cunoscut și sub numele de bobină, acesta se găsește pe pereții cilindrului, alături de rotor. Cuplează circuitul electromagnetic și pune în funcțiune tot ansamblul electromotorului din momentul în care a fost învârtită cheia în contact.
Pe lângă acestea, electromotorul include și carcasă, arbore, pinion de angrenare, levier de cuplare, conectori electrici, arc de revenire.
Cum funcționează electromotorul
Fiind un dispozitiv electromecanic, demarorul are capacitatea de a converti energia electrică în energie mecanică. În momentul în care cheia se bagă în contact și se acționează contactul, prin motorul electric circula un curent electric a cărei tensiune atinge 12 volți. Prin urmare, electromotorul mașinii funcționează doar pe bază de curent continuu, la o tensiune de 12 volți. Vehiculele comerciale pot folosi electromotoare mai mari, de 24 de volți, în timp ce scuterele au nevoie de piese cu o tensiune de 6 volți. Cu cât un motor este mai mare, cu atât are nevoie de un electromotor mai mare, dar și de o baterie auto care să-i ofere suficient curent pentru pornire.
Modul de funcționare al electromotorului este relativ simplu. Când se învârte cheia în contact și se închide circuitul electric pentru pornire, solenoidul acționează levierul de cuplare. La rândul său, levierul împinge pinionul de angrenare în exterior pentru a se cupla cu coroana dințată a volantei motorului, iar în același timp se închide și circuitul de alimentare al motorului, care permite pornirea acestuia. Pinionul de angrenare mai este cunoscut și ca bendix, nume ce provine de la marca producătoare.
Demarorul nu este un simplu motor electric și asta deoarece axul central este mobil și trebuie să iasă în exterior aproximativ 2 centimetri. Solenoidul mișcă partea mobilă spre exterior, care cuplează electromecanic demarorul și împinge bendixul și roata dințată în afară, ca să angreneze volanta motorului.
Din ce cauze se poate defecta electromotorul
Dacă vrei să ai grijă de autoturismul tău, ar trebui să treci electromotorul pe lista de verificări importante la mașină ce nu trebuie trecute cu vederea. Aceasta este una dintre componentele esențiale ale unui autovehicul, fără de care pornirea și funcționarea nu ar fi posibile. Din acest motiv, este și una dintre piesele predispuse la uzură sau defectare, mult mai rapid decât altele.
Ca să pornească motorul, demarorul se cuplează cu roata dințată de pe volanta motorului, prin intermediul pinionului. Angrenarea dintre pinionul electromotorului și coroana dințată a volantei nu este permanentă, ci se produce doar în momentul pornirii. Iată din ce cauze se poate uza ori defecta electromotorul:
Probleme cu alimentarea
Dacă se întâmplă frecvent ca alimentarea și transmisia curentului electric să se producă cu oscilații, electromotorul poate trece prin diverse stări. Poate fi vorba de supraîncălzire și supraîncărcare, dar și aflarea demarorului în subtensiune. Așadar, este esențial să testezi starea de încărcare a bateriei auto. Verifică la un anumit interval tensiunea la bornele acumulatorului, iar dacă observi că sunt înregistrate dificultăți la pornirea motorului, încearcă să remediezi problema.
Supraîncălzirea electromotorului
Atunci când electromotorul se supraîncălzește în mod constant, poate provoca o topire a sistemului de protecție care înconjoară bobina. Astfel, se produce un scurtcircuit care defectează tot sistemul electromotorului. De aceea trebuie să te asiguri că demarorul este bine ventilat, pentru a fi evitată supraîncălzirea.
Umiditate excesivă
Condensul care rezultă în urma intervalului prea mare de la oprirea motorului și până la repornirea acestuia, poate fi dăunător pentru electromotor. Atunci când motorul este cald, apa se evaporă cu ușurință, dar când este rece, umezeala se transformă într-un factor ce deteriorează izolația motorului și conduce la corodarea acestuia.
Ideal ar fi să ții cont să nu treacă prea mult timp între oprirea mașinii și repornirea sa, pentru a împiedica apariția condensului.
Vâscozitatea prea mare a uleiului de motor
Această problemă apare în special iarna. Vâscozitatea prea mare a uleiului de motor împiedică pornirea facilă a motorului mașinii și produce o inerție, care se transmite din motor către electromotor.
Lubrifierea insuficientă a sistemului
Așa cum rulmenții roților trebuie lubrifiați pentru ca autovehiculul să meargă fără probleme, orice alt sistem trebuie lubrifiat. În caz contrar, în timp, se poate defecta din cauza forței de frecare excesive care apare între piesele componente. Totuși, ai grijă că nici lubrifierea excesivă nu este recomandată, pentru că poate genera supraîncălzirea sistemului.
Acumulări de praf
Praful este unul dintre inamicii electromotorului. Particulele acumulate în timp, pot bloca elementele demarorului, lucru ce conduce la supraîncălzire, respectiv o funcționare defectuoasă a electromotorului.
Modificări aduse motorului
Un motor mai mare va avea automat nevoie de un electromotor pe măsura sa. Așadar, orice schimbări aduse motorului, implică și modificări la nivelul demarorului.
Cum știi că electromotorul este defectÎn ceea ce privește componentele auto, electromotorul face parte din acea categorie de piese care are o durată de viață îndelungată. În principiu, el poate funcționa perfect câțiva ani buni, necesitând doar o îngrijire și o atenție minimă. Totuși, acțiunile eronate ale șoferului sau anumite comportamente nepotrivite, îi pot scurta durata de viață. Îți poți da seama după următoarele “simptome” dacă electromotorul nu mai funcționează în parametri optimi:
- Motorul pornește foarte greu;
- Se aud zgomote neobișnuite de sub capotă, care pot proveni de la volanta crăpată sau uzată, pistoane ori solenoid uzate etc.;
- Electromotorul rămâne cuplat după scoaterea cheii din contact;
- Motorul nu pornește deloc;
- Miros de ars, iar odată cu acesta apare și fum;
- Fenomenul freewheeling, respectiv rotire în gol.
Problemele la electromotor pot fi destul de comune. De preferat ar fi să înlocuiești piesa odată ce identifici astfel de situații mai puțin plăcute. Ca să-ți minimizezi cheltuielile, întrucât nu este o componentă chiar ieftină, achiziționează un electromotor de la dezmembrări. În unele cazuri, se pot înlocui cărbunii demarorului, statorul, periile sau solenoidul, adică bobina de cuplare. Totuși, decizia de a schimba electromotorul vine la pachet și cu efecte benefice asupra altor subansamble, precum bateria ori cardanul, ce vor fi solicitate mult mai puțin dacă lucrează cu un demaror în stare bună.
Dacă ai nevoie de un electromotor pentru mașina ta, contactează-ne pentru mai multe detalii. Acordă importanță acestei componente esențiale a autovehiculului, care activează sistemul de pornire și oferă curent electric consumatorilor, la orice automobil modern.