
Senzori arbore cu came: mod de funcționare și defecțiuni
- pe May 04, 2022
- Categorii: Autorolla
Senzorii arborelui cu came sunt piese importante pentru ca un motor cu ardere internă să funcționeze corect și eficient. Aceștia au un rol esențial în determinarea poziției exacte a axului, lucru ce ajută la calcularea punctului de aprindere a combustibilului, precum și la injectarea carburantului în cilindru. Descoperă mai departe care este rolul acestor senzori, ce reprezintă și care sunt defecțiunile comune ce pot apărea.
Ce este arborele cu came
Înainte de a afla mai multe despre senzorii arborelui cu came, trebuie să știi ce reprezintă acest dispozitiv. Cunoscut și sub numele de ax cu came sau arbore de distribuție, elementul este construit dintr-o singură piesă de metal, dispusă cu fusuri paliere, respectiv came de evacuare și de admisie. Camele au profilul, numărul și poziția corespunzătoare fazelor ciclului motor.
Organ al mecanismului de distribuție al unui motor cu ardere internă, arborele cu came controlează operațiile de închidere și deschidere a supapelor de admisie și de evacuare. Câte o camă a arborelui este responsabilă pentru fiecare supapă. Forma camelor determină, în mare măsură, înălțimea supapei și, în acest fel, controlul supapelor. La majoritatea autovehiculelor, arborele cu came se alimentează prin intermediul unei curele dințate ori a unui lanț de distribuție. În plus, există posibilitatea să se folosească arborele independent, ca o unitate de echipamente auxiliare precum distribuitorul de aprindere sau pompele de ulei și de combustibil.
Unde este amplasat arborele cu came
În funcție de tipul de sistem de distribuție, arborele cu came este amplasat în blocul motor (carter) sau în partea superioară a chiulasei. De regulă, acesta se fabrică dintr-o singură bucată, pentru a i se conferi o rezistență cât mai mare, însă există și arbori cu came tubulari. În funcție de locul în care este amplasat arborele cu came, un propulsor poate fi de tip:
- OHV - arborele cu came este situat sub piston, care se află sub valve. Varianta aceasta este tipică, mai degrabă, vehiculelor istorice, și presupune realizarea aprinderii cu ajutorul unor tije metalice și al unor culbutori, ce leagă arborele cu came de supape.
- OHC - arborele cu came este amplasat deasupra pistonului. Ca motorul de tip OHV, valvele se află în poziție superioară, iar legătura dintre arbore și supape se face numai prin intermediul tacheților. În acest mod, se produce mai puțină frecare și motorul funcționează mai eficient.
- DOHC – se aseamănă cu soluția OHC, doar că acest tip de propulsor presupune folosirea a doi arbori cu came.
Rolul arborelui cu came este de a transmite și transforma mișcarea de rotație în mișcare de translație a supapelor de admisie și evacuare. Totodată, arborele servește pentru acționarea pompei de ulei, a pompei de combustibil și a distribuitorului aprinderii. Prin rolul său, piesa trebuie să reziste unui coeficient considerabil de uzură, atât la nivelul fusurilor, cât și al suprafețelor de lucru ale camelor.
Ce sunt senzorii arborelui cu came
Un senzor de arbore cu came este un dispozitiv care determină poziția și viteza exactă a arborelui cotit, împreună cu senzorul arborelui cotit. De obicei, dispozitivul se găsește în partea de sus a motorului, fie pe unul sau ambele capete, deasupra blocului ori, în unele cazuri, pe galeria de admisie. Ce face un senzor de arbore cu came? Acesta trimite date către modulul de comandă al motorului (ECM – engine control modules) care, la rândul său, determină cât de mult combustibil este injectat în camera de ardere, dar și momentul pentru aprinderea acestuia.
Senzorii arborelui cu came îi permit calculatorului mașinii să determine poziția precisă a arborelui cu came. Practic, informațiile transmise de senzori sunt necesare pentru începutul secvenței de injecție a carburantului, însă și pentru controlul selectiv al cilindrilor. Fiind elemente atât de importante, senzorii axului cu came stabilesc, în consecință, modul de funcționarea al mașinii. Aceștia transmit bujiilor când să aprindă carburantul. Dacă nu funcționează corect, autovehiculul dă rateuri sau, în unele situații, mașina nu pornește deloc.
Care sunt simptomele ce indică anumite defecțiuni
Un dispozitiv defect poate însemna mai multe probleme. Dacă informațiile pe care le transmit senzorii arborelui cu came sunt oprite chiar și pentru câteva fracțiuni de secundă, acest lucru poate conduce la supraîncălzirea motorului, scăderea puterii și accelerare slabă. În cazuri extreme, motorul mașinii poate să se oprească. Uneori, se poate întâmpla ca solenoizii de schimbare a transmisiei să nu mai funcționeze și să te împiedice să mai schimbi corect vitezele. De asemenea, o sincronizare slabă poate face ca injectoarele de combustibil să funcționeze prea mult, să fie irosit combustibil sau să se acumuleze carburant în camera de ardere.
În ultimă instanță, ignorarea simptomelor unor senzori de arbore cu came defecți poate conduce la nepornirea motorului. Mai mult, ai în vedere codurile de defecțiuni OBD 2 pentru senzorul de poziție arbore cu came, care sunt P03xx (de exemplu P0344 – Semnal senzor instabil).
Iată ce îți poate atrage atenția că ceva nu merge așa cum trebuie:
- Reducerea semnificativă a puterii motorului;
- Dinamica slabă a motorului;
- Aprinderea martorului de bord Check Engine;
- Blocarea transmisiei la o singură viteză, fenomen ce se poate repeta la intervale regulate;
- Oprirea bruscă a motorului;
- Rata de aprindere dificilă;
- Mașina nu pornește pentru că un senzor defect împiedică formarea unei scântei;
- Dacă defecțiunea apare în mers, motorul se smucește, iar puterea acestuia scade.
Cum verifici dacă un senzor de arbore cu came este defect
Dacă ai observat unele dintre simptomele menționate mai sus, atunci trebuie să verifici dispozitivul pentru a vedea care sunt problemele. Locația senzorului este specifică fiecărui tip de motor. De obicei, acesta se află undeva în zona chiulasei, dar este necesar să inspectezi partea superioară a lanțului de distribuție ori a curelei de distribuție ori să te uiți cu atenție la partea din spate a chiulasei. Anumiți producători pot ascunde senzorul și în compartimente speciale. În plus, este important de știut și că unele mașini pot fi echipate cu mai mulți senzori de arbore cu came. De altfel, dacă identifici poziția arborelui cu came vei vedea unde este și senzorul.
Ceea ce cauzează defectarea senzorilor poate varia, de aceea este necesară o inspecție adecvată. În principiu, dacă dispozitivul în sine nu are deteriorări vizibile, atunci verifică mai departe cablajul și conectorii electrici. Unul dintre cabluri poate fi rupt, corodat, deteriorat sau atașat incorect. În cazul în care autovehiculul are un sistem modern de diagnosticare, unitatea de control a motorului poate lista și un cod de eroare, ce poate fi scanat pentru a stabili care este defecțiunea.
Cum se înlocuiește un senzor de arbore cu came defect
Uneori, senzorii arborelui cu came pot fi scoși și curățați de ulei și alte acumulări de impurități. Totuși, dacă ai observat că aceste elemente reprezintă cauza tuturor problemelor, poți înlocui senzorii. Majoritatea pieselor trebuie schimbate, adesea, nu din cauza uzurii fizice, ci dintr-un motiv complet diferit, respectiv garnitura dintre senzor și chiulasă se întărește. Temperaturile înalte conduc la crăparea garniturii, iar uleiul trece spre exterior și contaminează dispozitivul.
Dacă ai puțină experiență în ceea ce privește întreținerea auto și acces la uneltele adecvate, atunci poți să înlocuiești senzorii chiar și pe cont propriu. Ai nevoie de un loc sigur și uscat unde să efectuezi reparațiile. Referitor la piesele care trebuie schimbate, poți comanda simplu și ieftin senzorii arborelui cu came de la dezmembrări auto, fix pentru marca de autovehicul dorită.
Odată ce ai toate elementele disponibile, identifică și memorează poziția senzorului. Deconectează cablul negativ al bateriei de la senzorul arborelui cu came, scoate conectorul electric al senzorului și apoi deșurubează senzorul defect. Înlocuiește elementul, aliniază-l corect și împinge-l pe poziție. După ce ai amplasat toate șuruburile la locul lor, atașează conectorul electric și, la final, cablul negativ al bateriei.
Atunci când ceva îți dă de bănuit că senzorii arborelui cu came sunt defecți sau ți se aprind martorii specifici la bord, varianta corectă ar fi să investighezi totul cât mai rapid. Rularea mașinii în aceasta stare poate conduce la deteriorarea motorului și costuri mult mai mari, așa că cel mai simplu este să înlocuiești senzorii sau, după caz, arborele cu totul, ca să nu-ți asumi niciun risc.