
Ce este un catalizator auto și ce rol îndeplinește în funcționarea mașinii?
- pe March 01, 2023
- Categorii: Autorolla
În ultimii ani, normele de poluare au devenit tot mai stricte, astfel că industria auto a căutat soluții cât mai eficiente prin care să poată face față tuturor cerințelor. Una dintre măsurile fezabile pe termen îndelungat a presupus montarea unui catalizator pe fiecare vehicul nou.
Este vorba despre o piesă foarte importantă pentru un automobil, de a cărei bună funcționare depind fiabilitatea motorului și capacitatea mașinii de a respecta criteriile inspecțiilor tehnice periodice. Descoperă în acest articol ce este un catalizator auto, cum funcționează și de ce este considerat un element valoros:
Ce este un catalizator auto?
Un catalizator auto este un component important al sistemului de evacuare a gazelor de eșapament de la un vehicul. Acesta are rolul de a reduce emisiile poluante eliberate în atmosferă. În termeni tehnici este cunoscut sub numele de convertor catalitic pentru că transformă emisiile toxice din gazele de eșapament ale unui motor cu ardere internă în poluanți mai puțin nocivi pentru mediu.Catalizatorul a fost patentat în anii ’50 de inginerul francez Eugene Houdry. Îngrijorarea cu privire la cantitatea mare de gaze toxice emise de mașini – hidrocarburi, monoxid de carbon, oxid de azot – a făcut ca piesa auto să devină o componentă obligatorie a autovehiculelor. Convertorul catalitic este parte a sistemului de evacuare al mașinii și are rolul de a reduce numărul particulelor nocive, înainte de a fi eliberate în aer.
Piesele mai vechi aveau la bază bile ceramice, dar în prezent catalizatoarele au straturi subțiri de metale prețioase, respectiv platină, rodiu și paladiu. Structura internă a unui catalizator este alcătuită dintr-un monolit, care seamănă cu un fagure și poate fi:
- Ceramic – este rezistent la coroziune, temperaturi înalte și șocuri metalice, are o anduranță bună și funcționează perfect la temperaturi cât mai ridicate;
- Metalic – este vulnerabil la șocurile mecanice, dar ajunge mai repede la temperatura optimă de funcționare și începe să lucreze mai repede.
Cum funcționează un catalizator auto?
Amplasat în sistemul de evacuare, într-o carcasă de metal, înaintea tobei de eșapament și aproape de motor, catalizatorul colectează substanțele volatile, la temperaturi foarte ridicate (peste 400 de grade Celsius) și le prelucrează cu ajutorul unei reacții chimice de reducere-oxidare. Mai exact, gazele trec prin monolitul aflat în interiorul catalizatorului, unde intră în contact cu o serie de catalizatori chimici, alcătuiți din platină, rodiu sau paladiu.
În urma reacțiilor chimice, monoxidul de carbon este convertit în dioxid de carbon, hidrocarburile sunt transformate în apă, iar oxizii de azot în oxigen și azot. Funcționarea corectă a catalizatorului este importantă pentru a asigura emisii reduse de poluanți și pentru a respecta standardele de mediu.
Convertorul catalitic lucrează la temperaturi mari, iar dacă operează normal, din gazele toxice rămân mai puțin de 1%. Eficiența unui catalizator se monitorizează cu ajutorul sondei lambda, care are și rol de senzor pentru diagnoză. Aceasta trimite o alertă de eroare în momentul în care eficiența convertorului catalitic scade sub 90%, iar conducătorul auto va observa martorul aprins în bordul mașinii.
Ce probleme pot apărea la nivelul catalizatorului?
În cazul în care convertorul catalitic se deteriorează sau se înfundă, piesa afectează performanța mașinii și poate duce la creșterea consumului de combustibil. Un efect major al scăderii eficienței catalizatorului este creșterea semnificativă a nivelului de emisii poluante, mai exact peste nivelul prescris de producător.
Funcționarea defectuoasă a catalizatorului poate conduce la următoarele probleme:
- Îngreunarea pornirii motorului, din cauza înfundării sistemului de evacuare;
- Defectarea bujiilor în urma scăderii cantității de aer necesare pentru o combustie eficientă;
- Supraîncălzirea motorului și oprirea acestuia, ca efect al cantității reduse de oxigen;
- Creșterea consumului de carburant din cauza surplusului de combustibil pe care îl solicită motorul;
- Înfundarea convertorului catalitic cu ulei și antigel, care pătrund în monolit;
- Sfărâmarea monolitului ceramic în cazul unui șoc puternic, precum impactul cu un obiect contondent de pe carosabil;
- Fum gros și negru pe țeava de eșapament care arată că a rămas combustibil nears, lucru ce conduce implicit la înfundarea catalizatorului și creșterea bruscă a consumului de carburant;
- Impregnarea monolitului cu benzină și arderea lui, ca urmare a defectării sondei lambda.
Cât costă să înlocuiești catalizatorul mașinii?
Ei bine, un catalizator nou este destul de costisitor, poate chiar și câteva mii bune de lei, așa că unii conducători auto găsesc alternative la dezmembrări auto. În funcție de model, cele mai scumpe catalizatoare sunt cele pentru autoturismele BMW, în timp ce piese mai accesibile se găsesc pentru autovehicule din gama Dacia și Renault.
În principiu, dacă observi că motorul se oprește după pornire sau tremură tare la ralanti, puterea mașinii este mai redusă și consumul de combustibil mai mare, iar accelerația se simte mai greoaie, pregătește-te să înlocuiești catalizatorul. Te va costa mai puțin o piesă second hand, aceasta fiind o soluție ideală mai ales când bugetul nu-ți permite să cumperi un produs nou.
Dacă întâmpini probleme cu mașina, ți s-a furat catalizatorul sau nu ai putut să treci de ITP din cauza acestei piese, apelează la Autorolla pentru un convertor catalitic! Oferim livrare rapidă în toată țara, numeroase produse originale și garanție pentru piesele livrate.