
Cum se testează starea de încărcare a unei baterii auto
- pe February 23, 2022
- Categorii: Autorolla
După cum bine știm cu toții, starea excelentă a bateriei auto determină eficiența generală a unei mașini. Pentru mulți proprietari de autovehicule, această piesă de bază, care pune în funcțiune motorul, poate fi o adevărată provocare. De pildă, se întâmplă ca, într-o dimineață rece, când te grăbești să ajungi la lucru, mașina ta să nu pornească. Cu siguranță, primul gând se îndreaptă spre bateria auto, care mai poate fi sau nu capabilă să ofere suficient curent pentru a porni motorul. Ei bine, rularea autoturismului doar pe distanțe scurte descarcă parțial bateria și asta deoarece alternatorul nu are timp să recupereze energia consumată. Ca șofer, poți întâmpina diferite situații, de aceea este indicat să deții câteva informații despre modul de funcționare al unei baterii auto, durata sa de viață sau modalitățile prin care se testează starea de încărcare a acesteia.
Care este principiul de funcționare al unei baterii auto
Bateriile auto stochează energia electrică necesară pentru a porni motorul mașinii și a alimenta consumatorii electrici. Aceste componente ale vehiculelor cu motor cu ardere internă sau motor electric îndeplinesc următoarele funcții:
- Alimentează demarorul ca să pornească motorul vehiculului
- Alimentează bujiile atunci când funcționează motorul sau alimentează motorul, în cazul mașinilor electrice
- Le oferă curent consumatorilor electrici dacă alternatorul fie nu funcționează, fie nu este cuplat la releul autovehiculului
- Alimentează cu energie electrică toate sistemele electronice active în mod permanent, precum alarmele ori memoriile modulelor electronice de control.
O baterie auto este compusă din mai multe celule galvanice, cunoscute și sub numele de pile electrice. Dacă te întrebi care este modul de funcționare al unei baterii auto, află că are la bază principiul lui Volta: între două metale diferite scufundate în electrolit, adică lichidul care permite trecerea curentului electric, apare o tensiune electrică. Reacția chimică produce curent continuu, fiind pus în funcțiune motorul.
Ce tensiune are o baterie auto
Ca să poți înțelege cum se realizează verificarea unei baterii auto este important să cunoști și tensiunea pe care o are. În general, bateriile cu plumb sunt cele mai utilizate pentru alimentarea circuitului electric al autovehiculului. Acestea reprezintă un pachet de 6 celule conectate în serie, fiecare dintre ele formată din foi subțiri de plăci negative intercalate cu plăci pozitive și separate între ele cu un izolator, pentru a preveni scurtcircuitarea. Mai departe, fiecare dintre cele 6 celule produc 2.11 volți, atunci când bateria auto este încărcată complet. Prin urmare, tensiunea la bornele unei baterii auto este de aproximativ 12.66 volți, când nu alimentează niciun consumator. Trebuie menționat că tehnologia AGM, pe bază de gel, este prezentă și ea pe piața acumulatorilor auto.
De regulă, bateria mașinii trebuie să funcționeze în parametri normali indiferent de temperatură. Mai exact, aceasta trebuie să pornească motorul la -30oC, dar și la +70oC. Însă, spunem că tensiunea bateriei, când starea de încărcare este 100%, măsoară aproximativ 12.66 volți tocmai pentru că depinde și de temperatura electrolitului. Dacă este mai frig, tensiunea la bornă începe să scadă direct proporțional cu starea de încărcare. O tensiune mai mică de 12 volți arată că bateria este descărcată.
Cum se pot verifica bateriile auto
Dacă întâmpini anumite probleme cu mașina ta sau pur și simplu obișnuiești să o verifici în mod periodic, trebuie să știi că starea bateriei poate fi testată prin mai multe metode. Unele indicii îți pot spune cu ușurință dacă aceasta trebuie să fie înlocuită sau doar încărcată. Iată cum poți testa eficiența unei baterii auto:
Ochiul magic
Unele baterii auto sunt echipate cu un densimetru, așa numitul ochi magic, ce poate indica cu aproximație nivelul de încărcare. Acesta se găsește pe partea superioară a bateriei și se prezintă sub forma unui disc de sticlă, iar lângă el există o scurtă legendă.
În general, dacă prin ochiul magic se observă un punct de culoare verde, atunci bateria este încărcată complet. Dacă acesta este negru, acumulatorul auto este descărcat și trebuie încărcat, iar în cazul în care ochiul magic devine alb este necesar ca bateria să fie înlocuită. Metoda pare simplă, dar nu este întotdeauna și precisă deoarece ochiul magic citește densitatea electrolitului doar din celula bateriei în care a fost încorporat.
Verificarea electrolitului din baterie
Ca să verifici starea unei baterii auto poți să folosești un hidrometru de sticlă cu tub de admisie și flotor intern. Un astfel de instrument este proiectat pentru măsurarea electrolitului bateriei din toate cele 6 celule. Testul mai poartă numele de scara acidului și constă într-o pipetă gradată, care poate fi cumpărată din comerț sau din atelierele auto. Se deschid capacele bateriei și se introduce tubul în electrolit, apoi se trage cât mai mult lichid. Se va măsura astfel concentrația de acid din electrolit, iar valorile pot indica:
- Între 1.27 și 1.30 g/cm3 – starea de încărcare a bateriei este bună
- Până în 1.20 g/cm3 – bateria este descărcată parțial
- Sub 1.15 g/cm3 – bateria este descărcată complet.
Starea de încărcare a unei baterii auto ține cont de densitatea electrolitului, dar și de temperatura acestuia. De asemenea, măsurarea densității electrolitului se poate face și cu un refractometru sau un densimetru. Această verificare nu oferă totuși nici un indiciu despre capacitatea bateriei auto de a-și îndeplini sarcinile în mod optim. Totodată, depinde de tipul bateriei pentru realizare acestui test întrucât dacă vorbim de un model etanș, examinarea acidului din baterie nu se poate face prea ușor.
Indicatorul de stare a bateriei
Unele modele de autovehicule sunt dotate cu un indicator de stare a bateriei, sub formă de voltmetru. Poate fi calibrat în volți și se prezintă sub forma unui dreptunghi cu segment de afișare cu benzi colorate (ex: roșu, galben, verde), care arată nivelul de încărcare. Atunci când se pune contactul, indicatorul arată tensiunea bateriei. În cazul unei baterii auto de 12 volți, ar trebui să indice puțin peste 12 volți sau să fie spre diviziunea roșu-verde. O citire mai mică înseamnă că bateria nu e încărcată complet. Când se pornește motorul, indicatorul trebuie să se deplaseze până la marcajul de 14 volți sau până la jumătatea distanței din sectorul verde.
Analizarea ampermetrului din panoul de bord
Ampermetrul montat în panoul de bord al anumitor autovehicule poate spune cât de bine funcționează sistemul de încărcare și oferă informații mult mai repede decât un voltmetru. Indicatorul arată cantitatea de curent care intră sau iese din baterie ori diferența dintre cele două. Astfel, dintr-o privire poți observa dacă bateria este încărcată de alternator sau descărcată de o sarcină mare. Singurul dezavantaj al unui ampermetru este că se conectează cu bateria și alternatorul. Este nevoie de un cablu mai puternic, iar dacă circuitul ampermetrului se defectează, există un risc mai mare de deteriorare a alternatorului.
Verificarea tensiunii la bornele bateriei
Starea de încărcare a unei baterii auto poate fi analizată prin măsurarea tensiunii prezente la bornele bateriei în gol, adică fără consumatori conectați. Se poate folosi un voltmetru digital sau un multimetru digital. Un acumulator auto încărcat 100% trebuie să indice valoarea de 12.6 volți. O astfel de măsurătoare trebuie să se facă la 2 ore după ce s-a oprit motorul. În funcție de tensiunea la borne în gol poate fi aproximată starea de încărcare a unei baterii auto:
- 12.6 volți – baterie încărcată 100%
- 12.4 volți – baterie încărcată 75%
- 12.2 volți – baterie încărcată 50%
- 12.0 volți – baterie încărcată 25%
- 11.9 volți – baterie descărcată.
Se poate întâmpla, totuși, ca o baterie încărcată complet să nu furnizeze curentul necesar pentru pornirea motorului. Ca să verifici capacitatea acesteia de a oferi energie electrică vei măsura tensiunea la borne în sarcină. Pentru acest test, tensiunea la borne trebuie să fie mai mare sau egală cu 12.4 volți. Atenție însă, tensiunea bateriei variază și în funcție de temperatură.
În general, durata de viață a unei baterii auto depinde de modul în care se reușește menținerea stării de încărcare a acesteia aproape de 100%. Durata medie de viață, statistic vorbind, este între 2 și 5 ani, dar poate depăși această perioadă. Analizarea bateriei este una dintre cele mai importante verificări la mașină ce nu trebuie trecute cu vederea. Există diferite metode prin care poți vedea dacă această componentă corespunde tehnic. În plus, nu uita că poți obține rezultate fiabile într-un atelier de reparații sau service autorizat.