Vopsire auto cu spray: 9 pași pentru un proces corect
- pe March 14, 2022
- Categorii: Autorolla
Caroseria reprezintă una dintre cele mai importante părți ale mașinii. Zgârieturile, praful, zăpada sau razele puternice ale soarelui, au un impact dăunător asupra aspectului exterior al acesteia. În plus, trecerea anilor conduce, în mod inevitabil, la uzura autoturismului. Factorii externi generează adesea urme de rugină pe caroserie, iar din acest motiv este indicat să acționezi rapid când observi o pată ori o lovitură.
Vopsirea auto cu spray special reprezintă cea mai simplă modalitate prin care poți să-ți menții mașina frumoasă cât mai mult timp. Poți să vopsești, de exemplu, doar o anumită zonă, în funcție de problemele identificate. Totuși, ca să obții rezultate impecabile, este important să urmezi câțiva pași. Iată care sunt etapele vopsirii auto cu spray:
1. Pregătește suprafața de lucru
Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când intenționezi să demarezi un proces de vopsire auto, este să pregătești zona pe care vei aplica spray-ul. În funcție de situație, poți demonta și curăța partea caroseriei ce va fi remediată. Aplică o soluție degresantă, ca să îndepărtezi orice urme de grăsimi și murdărie. Mai departe, este necesară o șlefuire, pentru eliminarea urmelor de rugină sau a altor defecte. Folosește un șmirghel dur prima dată, respectiv o hârtie abrazivă cu granulație mare.
Este important să te asiguri că nu vei lăsa urme adânci în caroserie, așa că optează mai departe pentru un glaspapir fin. Continuă să șlefuiești, aplicând mișcări circulare, până când suprafața este perfect curată și ai grijă să păstrezi hârtia abrazivă udă, ca să nu se acumuleze praf și să zgârie zona respectivă.
2. Îndepărtează toate impuritățile
Odată ce suprafața de lucru este netedă, clătește cu apă din abundență și șterge cu o cârpă uscată. Pentru o aderență bună a noii vopsele, nu este suficient să elimini stratul de vopsea vechi ori petele de rugină. După șlefuire, caroseria trebuie ștearsă și cu solvenți adecvați pentru degresare, ca să fie îndepărtate toate impuritățile. În felul acesta, vopsirea auto va fi una de calitate și va rezista un timp îndelungat.
3. Repară zgârieturile sau semnele
Caroseria trebuie remediată, în funcție de starea ei. Chituirea reprezintă o etapă importantă în procesul de vopsire auto. Practic, stratul de chit, aplicat acolo unde este necesar, devine baza pentru aplicarea vopselei și a lacului. Așadar, în crăpăturile și urmele inestetice din caroserie, se va aplica un strat de acoperire, chit de cuțit.
4. Protejează celelalte părți ale mașinii
În anumite situații, părțile ce necesită vopsire auto cu spray, pot fi demontate și tratate în mod corespunzător. Dacă nu este posibil acest lucru, iar cadrul va fi vopsit pe vehicul, trebuie să protejezi celelalte zone din apropiere. De preferat ar fi să scoți toate componentele din oțel sau plastic și să folosești hârtie și bandă adezivă ca să maschezi zona înconjurătoare. În felul acesta, nu te vei trezi cu surprize neplăcute după ce aplici vopseaua spray.
Protejează și roțile, dacă este necesar, precum și oglinzile, geamurile, mânerele ușilor, barele de protecție, antena ori alte elemente proeminente. În general, trebuie să acoperi toate zonele neafectate ale mașinii, ca să nu pulverizezi din greșeală vopsea către alte părți.
5. Aplică un primer
Înainte de aplicarea primului strat de vopsea, trebuie realizată grunduirea. Astfel, primer-ul sau grundul izolează porii din stratul de chit, dacă acesta a fost folosit, și face posibilă absorbția vopselei spray. Aplicarea unui primer mărește aderența, dar în același timp contribuie și la durabilitatea vopselei în timp. Dacă zona afectată este semnificativă, de preferat ar fi să se aplice trei straturi de grund, apoi să se aștepte 12 ore pentru uscare.
6. Realizează o sablare pentru netezirea suprafețelor
Dacă îți dorești să obții un rezultat premium, efectuează o sablare fină, după ce grundul aplicat s-a uscat complet. Folosește o hârtie abrazivă cu granulație mică, udă, pentru ca orice suprafață neregulată sau surplus de material să fie îndepărtate. În acest mod, caroseria va ieși netedă și impecabilă, iar proiectul tău de vopsire auto va fi unul reușit.
7. Aplică vopseaua spray
În funcție de spray-ul folosit pentru vopsirea auto și puterea de acoperire a acestuia, poate fi nevoie să aplici mai mult de un strat. Așadar, agită vopseaua conform instrucțiunilor de pe etichetă și pulverizează cu atenție pe suprafața pregătită inițial. Așteaptă să se usuce complet primul strat, iar apoi continuă cu un alt strat de vopsea. Ca să obții un rezultat durabil și de calitate, aplică trei sau chiar patru straturi de vopsea. Însă, ține cont ca fiecare strat să fie lăsat să se usuce în condiții optime. În plus, fiecare muchie și parte a caroseriei, indiferent că este în exterior sau înăuntru, trebuie vopsită în același fel.
8. Dă cu lac zona vopsită
Penultima etapă a procesului complex de vopsire auto este lăcuirea. Aceasta are rolul de a asigura aspectul lucios, dar și de a proteja vopseaua împotriva intemperiilor. Aplică lacul la final, ca să-i oferi mașinii tale un aspect vizual plăcut. Pentru un rezultat reușit, lăcuirea trebuie să fie realizată în două straturi succesive, destul de generoase în ceea ce privește cantitatea de lac aplicată.
9. Oferă-i strălucire părții vopsite
Odată aplicate toate straturile de vopsea și lac, trebuie să respecți timpii de uscare. Apoi, ai grijă cum îndepărtezi toate materialele care au protejat celelalte zone ale autovehiculului.
În cazul în care observi o diferență între partea vopsită și restul mașinii, încearcă un polish, ca să obții același nivel de strălucire. Folosește materialele fine, astfel încât să asiguri un strat uniform și la fel de strălucitor între suprafața proaspăt vopsită și restul caroseriei.
De ce trebuie să ții cont în procesul de vopsire auto
- Șlefuiește, curăță și degresează suprafața de lucru înainte de vopsire;
- Repară cu chit semnele care pot afecta calitatea rezultatului final;
- Protejează cu hârtie geamurile, ornamentele sau alte părți ale mașinii, chiar și atunci când vopsești o suprafață mică;
- Temperaturile scăzute afectează aplicarea și uscarea vopselei;
- Nu încerca să vopsești mașina în condiții de umezeală, frig, praf sau vânt;
- Lucrează la temperaturi de cel puțin 20 de grade Celsius și respectă întotdeauna timpii de uscare;
- Nu arde și nici nu găuri tuburile de vopsea, ci du-le la un centru de reciclare;
- Verifică părțile proaspăt vopsite, ca să nu apară imperfecțiuni și să fie nevoie de revopsire;
- Agită foarte bine spray-ul înainte de pulverizare, pentru ca pigmenții de culoare să fie apoi distribuiți uniform pe suprafața de lucru;
- Distanța optimă de aplicare este de 20-25 de cm, pentru evitarea eventualelor urme inestetice;
- Folosește metoda aplicării straturilor multiple și subțiri;
- Testează culoarea vopselei spray, pe o porțiune care nu este la vedere, înainte de aplicarea propriu-zisă;
- Execută procedurile pentru vopsirea auto în siguranță, într-o zonă bine aerisită.
Calitatea vopselei, respectarea tuturor pașilor sau finețea aplicării sunt absolut necesare pentru un rezultat impecabil. Procesul de vopsire auto implică numeroase acțiuni și atenție sporită, iar treaba nu este deloc simplă dacă trebuie să vopsești mai multe elemente ori culoarea este una personalizată. Ca să te asiguri că ai aceeași nuanță pe întreaga suprafață a mașinii, fără să depui prea mult efort, o variantă sigură ar fi să apelezi la un centru de dezmembrări auto. Astfel, poți să înlocuiești cu ușurință părțile de caroserie, care au probleme, cu elemente ce respectă întocmai codul de culoare al autoturismului tău.