
Urme de rugină pe caroserie? Iată unde apar și cum se curăță mașina
- pe February 25, 2022
- Categorii: Autorolla
Rugina pe caroserie este unul dintre cei mai mari inamici ai mașinii. O problemă costisitoare pentru proprietarii de autovehicule, aceasta apare chiar și în urma celor mai mici zgârieturi sau lovituri, însă uneori și din cauza îngrijirii precare. Este un adversar subtil și extrem de greu de învins, care distruge aspectul unui autoturism, îi scade considerabil valoarea și îi afectează mecanismul în așa măsură încât poate deveni inutilizabil. Odată apărută rugina pe caroserie, trebuie să o elimini cât mai repede posibil, ca să eviți extinderea ei. Descoperă care sunt principalele puncte în care apar urmele de coroziune și află cum trebuie să-ți întreții mașina ca să te bucuri de un exterior lucios și strălucitor.
De ce apar urme de rugină pe caroserie
Praful, noroiul, zăpada, apa sau razele ultraviolete au un impact dăunător asupra caroseriei unei autovehicul. Rugina se instalează ca urmare a unui proces chimic ce poartă numele de oxidare și care apare între urma contactului dintre oxigen și metalul neprotejat de vopsea. Altfel spus, încă din momentul în care un autoturism iese pe poarta fabricii, factorii de mediu acționează asupra sa, iar pe măsura trecerii timpului vopseaua începe să-și schimbe aspectul. Caroseria este supusă la schimbări de temperatură, condiții de mediu diverse, zgârieturi și lovituri care nu se repară la timp. Efectele degradării sunt îmbătrânirea părților nemetalice și coroziunea mecanică și electrochimică.
Vehiculele neprotejate, parcate sub cerul liber, sunt mult mai vulnerabile în ceea ce privește apariția de rugină pe caroserie. Apar pete în timp, zone în care vopseaua se exfoliază, intemperii, pietricele de pe drum care sar și afectează exteriorul mașinii, suprafețe opace, tamponări, loviri ușoare și degradări. Sub influența soarelui, a umidității și oxigenului din aer în toate locurile afectate încep să acționeze procesele de oxidare și să apară puncte sau pete de rugină.
Unde apar urme de rugină pe caroserie
În general, rugina afectează mașinile vechi ori pe cele care nu sunt deloc îngrijite de către proprietari. Totuși, trebuie menționat faptul că coroziunea caroseriei poate să apară chiar și la modele de autovehicule mai noi, cu toate că acestea au suprafața și elementele de caroserie tratate cu diferite straturi de protecție. Din cauza factorilor de mediu, a spălării agresive ori a compușilor chimici, poate fi favorizată coroziunea. Fără îndoială, aceasta se poate ivi oriunde, dar există unele zone unde se instaurează frecvent. Așadar, verifică următoarele zone ca să vezi dacă există urme de rugină pe caroserie, dar și în alte locuri de unde se pot întinde ușor la aceasta:
- Sub bandouri
- Podeaua caroseriei
- La lonjeroane și traversele acestora
- În jurul farurilor
- În spatele barei de protecție
- Pragurile ușilor
- Punctele e conexiune ale oglinzilor exterioare
- Zona antenei
- Plafon
- Contururile de aripă
- Orificiile de scurgere
- Contrapraguri
- Spațiile de contact dintre caroserie și uși
- Carenaj
- Marginile dinspre interiorul ușilor
- În zona de împrejmuire a lunetei și parbrizului.
Cum previi apariția petelor de rugină pe caroserie
Ca să previi coroziunea este esențial să ții cont de felul în care îți speli și întreții autoturismul. Orice proprietar de autovehicul trebuie să fie interesat de aspectul mașinii sale și, de ce nu, valoarea de revânzare. Descoperă mai departe o serie de lucruri pe care le poți face ca să împiedici rugina să-ți facă probleme:
Spală mașina cu grijă
Chiar dacă pare un lucru simplu, în momentul în care observi puncte de rugină pe caroserie înseamnă că faci ceva greșit. Ai în vedere faptul că autoturismul trebuie spălat cu regularitate deoarece murdăria nu-i influențează doar aspectul, ci conține și o cantitate mare de umiditate care conduce la coroziune. Spălarea vehiculului la fiecare două săptămâni împiedică acumularea de praf și murdărie. Ține cont ca pelicula de murdărie formată să o elimini mereu cu apă curată, nu o șterge cu cârpa uscată pentru că vei zgâria vopseaua. De asemenea, spală mașina când soarele nu arde foarte puternic deoarece se vor forma pete pe exterior atunci când se usucă.
De preferat ar fi să înmoi praful cu apă rece, iar apoi să aplici o soluție care să conțină șampon auto și apă călduță. Începe de sus în jos, folosește o perie rigidă ca să cureți zonele unde se adună mai multă murdărie (în spatele barelor de proiecție, pe plăcuțele de înmatriculare etc.) și termină întotdeauna cu roțile. La final, clătește mașina cu apă curată și șterge picăturile de apă de pe caroserie cu o lavetă moale, precum cea din microfibră.
Aplică ceară periodică pentru caroserie
Ceruirea mașinii cu un produs de bună calitate, cel puțin o dată la patru luni, va proteja vopseaua de agenții contaminatori care atacă suprafața și provocă orificii în vopsea. Aceste mici puncte lasă umezeala să pătrundă și astfel apare rugina pe caroserie. Ceara auto protejează vopseaua de factorii externi.
Îndepărtează sărurile de deszăpezire
Iarna, atunci când pe asfalt se aplică săruri de deszăpezire, mașinile au foarte mult de suferit. Formarea ruginii pe autovehicul este accelerată de aceste substanțe, de aceea trebuie să cureți mașina ori de câte ori este murdară sau măcar o dată pe săptămână. Totodată, folosește și un lubrifiant bun pentru formarea prevenirii ruginii pe caroserie.
Efectuează tratamente anticorozive
Tratarea mașinii în mod regulat cu lubrifianți, spray-uri sau lacuri speciale poate ține la distanță rugina. Ia în calcul aceste măsuri de precauție dacă intenționezi să păstrezi aspectul deosebit al autoturismului tău.
Cum remediezi rugina de pe caroserie
Odată ce cunoști factorii care favorizează apariția punctelor de rugină pe caroserie și știi unde le poți descoperi, trebuie să te gândești la măsurile de remediere a problemelor. Este important să încetinești extinderea ruginii, să oprești răspândirea ei sau să repari zonele afectate. Iată ce poți face:
- Polizează elementele de caroserie afectate de coroziune și pete de rugină
- Aplică chituri speciale auto și revopsește zona afectată de rugină
- Aplică tratamente anti-rugină
- Folosește mastic, un polimer modificat ce are rezistență la întindere, la îmbinările elementelor de caroserie
- Nu lăsa metalul gol odată ce observi că a sărit vopseaua, ci folosește ceva pentru sigilare, de exemplu lac de unghii
- Înlocuiește părțile afectate de rugină.
Elemente de caroserie de la dezmembrări auto
Apariția oxizilor maro pe caroseria mașinii tale reprezintă un semn că ai pierdut deja prima bătălie. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să privești pasiv cum rugina îți acaparează autoturismul. Petele se extind rapid și coroziunea se poate răspândi și către alte zone. Dacă te-ai împrietenit deja cu un agent de îndepărtare a ruginii, dar simți că este nevoie de mai mult, înlocuiește elementele cu probleme. De multe ori, revopsirea unei singure părți poate conduce la o nuanță diferită de vopseaua originală a mașinii sau la un real eșec.
Ca să te asiguri că beneficiezi de piese originale, apelează la centrul de dezmembrări auto. În funcție de modelul mașinii tale, poți găsi exact produsul pe care intenționezi să-l înlocuiești. Fie că este vorba de mânere, uși, aripi, capotă, hayon, pavilion, eleron sau orice altă componentă a unui vehicul, cu siguranță vei găsi ceea ce ai nevoie. Piesele de la dezmembrări auto îți oferă o mulțime de avantaje și te ajută să economisești timp, bani și efort.
Rugină pe caroserie? Autorolla îți pune la dispoziție o gamă variată de elemente de caroserie care te vor ajuta să-ți protejezi mașina și să o faci să arate mai bine. Nu neglija întreținerea autoturismului tău și ia măsuri încă de la primele semne de coroziune, mai ales dacă vrei să te asiguri că-și păstrează aspectul și valoarea de revânzare.