
Cum sa testezi un alternator: probleme, defecte, simptome motor, solutii
- pe November 17, 2020
- Categorii: Autorolla
Cum sa testezi un alternator: probleme, defecte, simptome motor, solutii
Defectarea alternatorului va poate lasa blocat pe marginea drumului. Testarea regulata este singura modalitate de a preveni acest lucru, intr-adevar nu exista alta alternativa.
Dar vina a fost pusa pe seama bateriilor auto pentru prea mult timp si deseori nu sunt cu adevarat responsabile. Singura sarcina adevarata a bateriei este de a porni motorul. De indata ce motorul este pornit, toata energia pentru sistemele electrice vine de la alternator. Alternatorul, are de asemenea, sarcina de a incarca bateria, astfel incat chiar si atunci cand o baterie este descarcata si nu va permite sa porniti masina, este intr-adevar din vina alternatorului. Sa aflam exact ce este alternatorul, cum arata si ce verifica un control al alternatorului sau un test al alternatorului, pentru a rezolva unele defecte obisnuite ale acestuia.
Ce este un alternator
Alternatorul lucreaza cu bateria, pentru a genera curentul electric necesar sistemelor electrice ale autovehiculului, cum ar fi iluminatul interior si exterior, panoul instrumentelor, climatizarea, ABS, sistemele de divertisment, si multe altele. Acest lucru, il face o parte integranta a motorului, si daca nu reuseste rezultatele pot fi foarte problematice. Alternatorul isi primeste numele de la curentul alternativ, tipul de curent electric care este produs in alternator.
Alternatoarele se gasesc in compartimentul motorului, si sunt mici si usoare, iar cele gasite in majoritatea autoturismelor si dubitelor mici, sunt incorporate intr-o carcasa de aluminiu. Aluminiul este cea mai frecventa alegere, datorita greutatii sale usoare si a faptului ca nu magnetizeaza. Acest lucru este important deoarece modul in care alternatorul functioneaza, la care vom ajunge mai tarziu, se invarte in jurul energiei electromagnetice. De asemenea, aluminiul poate disipa in mod eficient, caldura extraordinara generata prin producerea energiei electrice.
Ce este un alternator:
Principalele componente ale alternatorului sunt rotorul si statorul, impreuna cu dioda si scripetele alternator.
Cum functioneaza un alternator
Pentru a intelege care sunt problemele comune ale alternatorului, ar trebui sa stim pentru inceput cum functioneaza. Pe scurt, alternatorul transforma energia mecanica din motor in energie electrica pentru accesoriile autovehiculului. Modul in care alternatorul functioneaza pare destul de complex, dar are mult de-a face cu modalitatile intrigante in care poate fi produsa energia electrica. Alternatoarele produc energie prin electromagnetism, format prin interactiunea a doua componente principale, rotorul si statorul.
Cum functioneaza un alternator
Scripetele alternator din fata alternatorului este atasat la motor prin intermediul curelei de transmisie. Cand motorul porneste, arborele cotit roteste cureaua de transmisie, care la randul sau roteste scripetele pe arborele rotorului.
Rotorul este un cilindru infasurat in bobine de cupru cu o serie de mici magneti aranjati intr-un model alternativ nord-sud atasat la exteriorul cilindrului. Rotorul este, in esenta, un electromagnet care se roteste datorita curelei de transmisie conectate la arborele cotit, astfel intorcandu-l. Acest rotor este cuprins de un set stationar sau mai multe seturi din fire de cupru, unite impreuna cu un miez de otel; acesta fiind statorul.
Cand motorul functioneaza, electromagnetul se roteste in interiorul grupului de fire si creeaza energie in aceste bobine prin inductie electromagnetica. Acest curent indus in firele statorului, este curentul alternativ, si trebuie transformat in curent continuu, pentru a-l introduce in baterie. Aceasta putere, este prin urmare, dirijata spre dioda care opreste curentul din alternare si il transforma in curent direct. Iar acest proces si sistem aparent complex este ceea ce face ca toate simbolurile mici de pe tabloul de bord sa se aprinda.
Unele dintre defectele comune ale alternatorului sunt uzura periilor alternatorului, necesitatea inlocuirii cablajului alternatorului si cureaua de transmisie uzata sau slabita. Acest lucru poate duce la alternarea neincarcarii bateriei sau a descarcarii bateriei, si in cele din urma la palpairea farurilor, functionarea electronica defectuoasa si mirosuri urate provenite de la baterie.
Cum pot sa-mi testez alternatorul?
In trecut, era obisnuit pentru oameni sa incerce sa verifice alternatorul deconectand cablul negativ al bateriei. Sfatul nostru: Nu faceti asta!- riscati sa ardeti fiecare dispozitiv electric din autovehiculul dvs., deoarece atunci cand nu este bateria care sa actioneze ca un tampon in circuit, alternatorul poate scoate peste 150 volti, in functie de rotatia motorului. Acest „test usor al alternatorului” v-ar putea costa daune de sute de lei.
Exista, totusi, cateva alternative simple si sigure pentru a va testa alternatorul.
Cum sa va testati alternatorul cu un multimetru
Acesta este unul dintre cele mai eficiente si fiabile modalitati de a va testa alternatorul. Veti avea nevoie de un voltmetru sau multimetru, sau sa folositi un banc de testare pentru a verifica tensiunea de iesire si pentru a vedea daca exista tensiunea potrivita de incarcare a bateriei pentru a porni sistemele electrice ale masinii.
Cu motorul oprit, deschideti capota masinii astfel incat sa aveti acces la baterie. Gasiti alternatorul si asigurati-va ca, cureaua de transmisie nu este slabita( deoarece aceasta insasi ar putea fi sursa unei probleme). Luati testerul de alternator preferat, fie voltmetrul sau multimetrul si intoarceti-l la 20 volti.
Este cel mai bine sa verificam tensiunea, atat cu motorul oprit, cat si cand motorul porneste. Pentru a testa tensiunea, va veti conecta la conexiunile alternatorului. Luati cablul pozitiv (rosu) al multimetrului si conectati-l la terminalul rosu al alternatorului. Acum luati cablul negativ (negru) al multimetrului si aduceti-l in contact cu o parte metalica a masinii (de exemplu un cap de surub sau chiar terminalul negativ al bateriei). Cu toate acestea, nu il atingeti de alternatorul in sine. O citire ar trebui sa apara acum pe afisajul multimetrului. Cu motorul oprit, tensiunea trebuie sa fie intre 12.5 si 12.8 volti. De asemenea, puteti conecta voltmetrul la baterie pentru a verifica tensiunea.
Daca in acest stadiu, nu este suficienta tensiune (12.2V), atunci bateria trebuie incarcata pentru a testa alternatorul.
Acum, porniti motorul. In acest punct, verificati daca scripetele de alternator si cureaua alternatorului, se rotesc corect, fara a aluneca. Daca aveti acces usor la alternator, fara riscul ca vreo parte a hainelor sa intre in contact cu, cureaua de transmisie, atunci puteti repeta procesul ca inainte. Daca nu, puteti conecta simplu, voltmetrul la baterie (negativ la negativ, pozitiv la pozitiv).
Daca alternatorul functioneaza bine, 14 volti (de obicei 13.8-14.2). Daca acesta citeste mai sus de 15 volti, este posibil ca regulatorul de tensiune sa fie defect sau sa functioneze gresit. Daca citeste mai putin de 13-14 volti, poate fi un semn ca alternatorul trebuie inlocuit .
Cum sa va testati alternatorul fara multimetru
O modalitate de a testa alternatorul fara a a folosi voltmetrul este de a monitoriza vizual si fizic performanta alternatorului. Zgomotul alternatorului este un indicator important ca ceva nu este in regula. Daca acolo este o problema cu un rulment, puteti auzi alternatorul scotand un scartait . Ne putem folosi, de asemenea, simtul mirosului, pentru a testa alternatorul, daca lucrurile sunt cu adevarat rele. Daca remarcati un miros intepator venit de la bateria auto, este un semn ca alternatorul nu functioneaza corect. Acest miros intepator este cauzat de bateria masinii (si anume electrolitul), daca alternatorul produce o tensiune prea mare. Acidul bateriei incepe sa fiarba in interiorul acesteia, cauzand vapori cu miros urat.
Aceasta problema este destul de periculoasa, deoarece acesti vapori sunt inflamabili. De asemenea, daca autoturismul este condus in aceasta stare pentru o perioada indelungata de timp, ar putea cauza daune permanente bateriei auto.
Cum sa va testati alternatorul cu o surubelnita
Ultima modalitate, incredibil de simpla, desi nu intotdeauna propice, de a va testa alternatorul este cu o surubelnita sau un alt obiect metalic. Deoarece toata aceasta energie este generata prin inductie electromagnetica, ar trebui sa existe un puternic camp magnetic, in alternator. Puneti surubelnita in apropierea surubului scripetelui si rotiti cheia in contact fara a porni motorul. Acest lucru va activa regulatorul de tensiune si puteti observa un nivel ridicat al magnetismului, care va impinge surubelnita spre piulita sau surubul scripetelui. Daca acest lucru nu se intampla, sunt sanse ca alternatorul sa nu functioneze asa cum ar trebui.
Daca alternatorul dumneavoastra nu mai functioneaza puteti gasi la noi in stoc toata gama de alternatoare pentru autoturisme, dube si camioane. Click aici pentru a vedea stocul !